Google Siteleri Nasıl Sıralar? En Önemli Sıralama Faktörleri

google siteleri nasıl sıralar? Sıralama Faktörleri

Google, Web sitelerini sıralamak için sayfaları tarayan ve dizine ekleyen web tarayıcıları kullanır.

Her sayfa, Google’ın otoritesine ve son kullanıcı için yararlılığına ilişkin görüşüne göre derecelendirilir. Ardından Google, 210’dan fazla faktöre sahip bir algoritma kullanarak bunları arama sonucu sayfasında sıralar.

Bu nedenle, belirli bir sorguda arama sonuç sayfalarında daha üst sıralarda görünmek, Google’a göre doğrudan bu sorgu için en alakalı ve yetkili sonuç olduğunuz anlamına gelir.

Bu arama sonuç sayfaları, anahtar kelimeler ve ifadelerden oluşan belirli arama sorgularına yanıt verir. Google’ın yapay zekası aynı zamanda her bir sorgunun arkasındaki anlamı anlayabilir ve bunları tek tek kelimeler yerine kavramlar halinde işler. Bu algoritma biz insanların dili anlama ve işleme şekline benzer şekilde çalışır. Bu nedenle NLP (Natural Language Processing) olarak adlandırılır.

Ancak bunun hikayenin sonu olduğunu söylemek haksızlık olur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, sıralamanızı etkileyen 210’dan fazla faktör mevcut.

Şimdi, Google’daki sıralama pozisyonlarınızı belirleyen bu faktörlerin çoğunu biliyor ve anlıyoruz. Ancak, bazıları hala gizemini koruyor. Bunun nedeni, sıralama faktörlerinden bazılarının Google’ın Yapay zeka algoritmaları tarafından da oluşturulup uygulanmasıdır.

Google’ın nasıl düşündüğünü anlamak imkansız gibi görünebilir. Fakat endişelenmeyin, çünkü arama sıralamanızı iyileştirmek için yapabileceğiniz etkili teknikler var.

Google, web yöneticilerini desteklemek ve daha üst sıralarda yer almaları için onlara rehberlik etmek amacıyla sürekli geliştirmeler yapmaktadır. Bunlardan biri, algoritmanın nasıl anlaşılacağı ve daha üst sıralarda nasıl yer alınacağına dair kavramları sık sık açıklayan temsilcileri John Mueller ile yapılan düzenli görüşmelerdir. Aslında Google, en son algoritmik güncellemelerle ilgili haberleri paylaştığı bir blog yayınlayacak kadar ileri gitmiştir.

Google Siteleri Nasıl Sıralar? En Önemli Sıralama Faktörleri

Kısacası, arama sonuç sayfalarındaki web sitesi sıralamalarını belirleyen ana faktörler: İçeriğinizin ne kadar yararlı olduğu, web sitenizin teknik açıdan ne kadar kapsamlı olduğu ve web sitenizin diğer web sitelerinden gelen bağlantılara dayalı olarak ne kadar otoriter olduğudur.

İlk olarak, web sitesi sıralamalarını belirleyen bireysel faktörleri biraz daha inceleyelim. Ardından, bir sayfayı neyin kötü yaptığına ve bunun arama motoru sıralamanızı nasıl etkilediğine bakacağız.

Bunlar:

Site İçi Faktörler

Öncelikle, “Sayfa içi içerik” ile sadece bir sayfanın veya blog yazısının ana gövdesinde yer alan metni değil, sayfalarınızın genel görünümünü kastettiğimizi belirtelim. Bununla birlikte, Google’ın web sitenizin içeriğini analiz ederken dikkate aldığı çeşitli ölçümler vardır. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

İçeriğinizin ne kadar benzersiz olduğu

Bu maddeye, sektörünüzdeki diğer web sitelerini analiz ederek karar verilir.

Birinin içeriğini mi kullandınız yoksa özgün mü? Konuya yeni bir şey ekliyor musunuz yoksa başkalarının yazdıklarını geri mi dönüştürüyorsunuz?

İçeriğinizin ne kadar yararlı olduğu

Kullanıcı sinyallerine göre karar verilir.

Kullanıcılar bir süre okumaya devam ediyor mu? Yoksa hızla sonuç sayfasına geri mi dönüyorlar? Aşağı kaydırıp içeriğinizle etkileşime geçiyorlar mı? Tıklayıp diğer sayfaları keşfediyorlar mı? Dahili bağlantılarınıza tıklayıp diğer sayfalara gidiyorlar mı? Yoksa onları hiçbir yere götürmeyen kırık bağlantılarınız mı var? İçeriğiniz gerçekten faydalı mı yoksa sadece anahtar kelime mi dolduruyorsunuz?

İçeriğiniz ne kadar derin

İçerik uzunluğu ve alaka düzeyine dayanır.

Muhtemelen Google’ın NLP algoritmaları tarafından da ölçülmektedir. Kapsamlı içerik, iyi bir sıralama sinyali olabilecek daha fazla ilgili kelimeye yer verme şansınızı da artırır.

Sayfanızın son kullanıcı için ne kadar çekici olduğu

Basitçe söylemek gerekirse, sayfanızı arama motoru sonuç sayfasında iyi sunuyor musunuz? Başlık etiketiniz iyi optimize edilmiş mi? Meta açıklamanız alakalı mı? Markanız ve web sitenizin adı alaka düzeyi gösteriyor mu? Bununla birlikte kullanıcı arama yaptığında sayfanıza tıklamasını sağlıyor mu?

Site Dışı Faktörler

Şimdiye kadar web sitenizde doğrudan kontrol ettiğiniz faktörlere göz attık. Ancak sayfa dışı faktörlerle, diğer web sitelerinde neler olduğuna bakıyoruz. Daha spesifik olarak, Google şunlara dikkat eder:

Web sitenizin genel olarak ne kadar yetkili – otoriter olduğu

Size kaç web sitesi bağlantı veriyor? Bu siteler otoriter mi? Ayrıca konunuzla ve sektörünüzle alakalılar mı?

Belirli sayfanızın ne kadar yetkili olduğu

Yukarıdaki nokta ile benzer düşünce.

Söz konusu sayfaya işaret eden herhangi bir gelen bağlantınız var mı? Sayfalarınız ilgili web sitelerinden açık ve tanımlayıcı bağlantı metinleriyle bağlamsal bir şekilde bağlanmış mı?

Rakiplerinizin web sitelerinin ne kadar otoriter olduğu

Kaç adet web sitesi onlara bağlantı veriyor, bu bağlantı veren web siteleri ne kadar güçlü ve bağlantılar alakalı mı yoksa spam içerikli mi?

Rakiplerinizin web sitelerinin aramayla ne kadar alakalı olduğu

Bir web sitesi portakal hakkında yazıyorsa, “araba” konusunda bir makale iyi sonuç vermeyecektir.

Tüm bu faktörler (ve daha fazlası) Google’a web sitenizin arama sonuçlarında sıralanmaya ne kadar layık olduğunu ve bunu hak ettiğini gösterir.

Arama Sonuçlarında Daha Üst Sıralarda Görünmek İçin Hangi Sıralama Faktörlerini İyileştirebilirsiniz?

Özetle, geliştirebileceğiniz sıralama faktörleri web sitenizin genel kullanılabilirliği, içeriğinizin kalitesi, web sitenizin performansı ve backlink profilinizdir.

Elbette, işletme türünüze bağlı olarak sayfalarınızı tam olarak nasıl geliştireceğiniz konusunda bazı farklılıklar vardır. Ancak genel bir kılavuz olarak, hangi sektörde olursanız olun, yukarıda listelenen faktörleri iyileştirmeniz gerekir. Bununla birlikte, her zaman sizin için en kolay yerden başlamanızı öneririz ve bu genellikle web sitenizdeki içeriktir. Bunun nedeni, Google’ın ne hakkında olduklarını anlaması ve kullanıcının gördüklerini beğenmesi gerektiğidir.

Burada, bu konuya mümkün olduğunca stratejik bir şekilde nasıl yaklaşabileceğinizi adım adım sıralayacağız.

Derin sulara atlamadan önce kabaca yanıtlamanız gereken bazı sorular var:

Sayfanız nasıl görünüyor ve nasıl hissettiriyor?

  • Yeni görünümlü bir web sitesi mi?
  • İyi organize edilmiş mi?
  • Gezinmek için açık ve sezgisel mi?
  • Okuması ve takip etmesi kolay mı?

İçeriğiniz ne kadar benzersiz ve yararlı?

  • Sağladığınız bilgiler kapsamlı mı?
  • Sayfadaki içerik benzersiz mi?
  • Potansiyel müşterilere rakiplerinizin sayfalarından daha fazla yardımcı oluyor mu?
  • Konunuzla ilgili derinlemesine bilgi veriyor musunuz?
  • Hem özellikleri hem de faydaları gösteriyor mu?

Anahtar kelimeleriniz ne kadar iyi organize edilmiş?

  • Her benzersiz sayfa ile belirli anahtar kelimeleri ve konuları mı hedefliyorsunuz?
  • Sahip olduğunuz her ürün için benzersiz sayfalarınız var mı?
  • Anahtar kelimeleriniz ve içeriğiniz sezgisel bir hiyerarşi içinde mi sıralanıyor yoksa her yerde mi?
  • En önemli sayfalarınız göze çarpan bir yerde mi? Kullanıcı onları kolayca bulabiliyor mu?
  • Tüm web siteniz konu bazında belirli bir nişi mi hedefliyor yoksa dağınık ve somut bir konusu yok mu?

Bu sorulardan bazılarını yanıtlamak diğerlerine göre daha kolaydır. Birçoğu için doğru ya da yanlış cevap yoktur.

Ancak diğerlerini yanıtlamak için biraz daha teknik bilgiye ihtiyacınız var. Size bu konuda yardımcı olacağız.

İşte atmanız gereken adımlar.

Buna dayanarak, yukarıdaki soruları yanıtlayabilecek ve nihayetinde web sitenizi Google’da daha üst sıralara çıkarabileceksiniz.

Anahtar Kelime Stratejisi – Adım #1 – Doğru Optimizasyonları Belirlemek

Anahtar kelimeleriniz, Google’da üst sıralarda yer almanın en önemli noktalarından biridir. Bu adım kritiktir ve neye odaklanmanız gerektiğini tanımlar. Google, sayfalarınızın ne hakkında olduğunu anlamak ve onları doğru arama sorgularında göstermek için anahtar kelimelere ihtiyaç duyar. Bu yüzden bu adımla başlamanız gerekir.

Anahtar kelime araştırması üzerine çok şey yazıldı. Tam olarak nasıl yapılacağını birçok kaynakta bulabilirsiniz.

Basitçe söylemek gerekirse, hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içeren bir sütun ve sonraki sütunda bu anahtar kelime için optimize edilecek ilgili sayfanın bulunduğu elektronik tablo hazırlayın.

Rakip Araştırması – Adım #2 – Google’ın Gözünde Öne Çıkmak

Ardından, rakip sayfalarınızın neye benzediğine bakın. Ana anahtar kelimelerinizi Google’a yazın ve ilk 3-5 sonucu kontrol edin.

Bu size ne üzerinde çalışmanız gerektiği konusunda iyi bir yön verebilir. Ayrıca sayfalarınızı nasıl yapılandırmanız gerektiğini de görebilirsiniz. Sayfalarını sizinkilerle karşılaştırın ve neden daha üst sıralarda yer aldıklarına dair bir tahminde bulunun. Ardından, bulduklarınıza dayanarak sayfalarınız için iyileştirmeler yapın.

SEMRush gibi SEO araçlarını da kullanarak rakibinizin en çok trafik aldığı kelimeleri – sayfaları görebilirsiniz.

Bonus: Rakiplerinizin sayfalarında OLMAYAN ama müşterilerinizin hoşuna gidecek şeyleri bulmaya çalışın. Bu sizin rekabet avantajınız olabilir.

Hala neye dikkat etmeniz gerektiğinden emin değil misiniz?

İşte nasıl düşünmeniz gerektiği:

Kendinizi müşterilerinizin yerine koyun ve eleştirel olun. Aradığınız şeyi buluyor musunuz? Yoksa başka bir arama sonucunu ziyaret etmek için bir neden var mı?

Bonus 2: Rakipleriniz kötü içeriğe ve genellikle kötü sayfalara sahipse, diğer ilgisiz ürün ve hizmetleri arayın. Avukatlar veya tüketici elektroniği gibi bazı rekabetçi sektörlerde genellikle yanlış yapamazsınız. Bunun nedeni, bu işletmelerin yüksek konumlarını korumak için her zaman oyunlarının zirvesinde olmaları gerektiğidir. Burada, neyi iyi yaptıklarını araştırın ve sektörünüze buna benzer bir şey getirin. Becerikli olmak da zaten bununla ilgilidir.

Site İçi Optimizasyonlar – Adım #3 – Sitenizi Gerçekten Optimize Edin

Şimdi en önemli aşamadayız. Burada, sitenizi optimize etmek için gerçekten çalışmanız gerekecek. Adım #1’de belirlediğiniz anahtar kelimelere göre önemli sayfalarınıza daha fazla içerik ekleyerek başlayın.

Bunu tamamladıktan sonra diğer web sitesi iyileştirmelerine geçebilirsiniz. Optimize edilmemiş tüm web sitelerinde genel olarak iyileştirebileceğiniz şeylerin hızlı bir listesini burada bulabilirsiniz:

Metin iyileştirmeleri

  • Her ürün veya hizmet için daha fazla bilgi
  • Ürünler, kategori sayfaları ve hizmetlerle ilgili SSS’ler
  • Yararlı kaynaklar (örneğin, ürünün PDF kılavuzuna dahili veya harici bağlantılar)
  • Anahtar kelimelerinizi sayfa başlıklarınıza ve ürün açıklamalarınıza eklemek

Görsel iyileştirmeler

  • Ürünün daha fazla ve daha iyi resimleri
  • Ürünlerle birlikte müşteri fotoğrafları
  • Ürünlerin spesifikasyon şemaları (çizimleri)
  • Grafikler ve çizelgeler
  • Ürünün video incelemeleri
  • Ürünün 360 derece video gösterimi
  • Müşteri referansları
  • Ürün özelliklerini içeren tablolar
  • Diğer popüler ürünlerle karşılaştırmalar
  • Sosyal medyadan alınan yazılı ürün incelemeleri

Tüm bunların en iyi kısmı? Bu iyileştirmelerin birçoğu sitenizi Google’da daha üst sıralara çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda CRO – Dönüşüm Oranı Optimizasyonu adı verilen bir konuda da yardımcı olacaktır. Basitçe ifade etmek gerekirse bu, sitenizi ziyaretçiler için daha kullanışlı ve ilgi çekici hale getirerek onları müşteriye dönüştürme disiplinidir.

Backlink Oluşturma – Adım #4 – Sitenizi Otoriter Hale Getirme

Öncelikle, şu anda hangi web sitelerinin size bağlantı verdiğini bilmeniz gerekir. Bunu yukarıda bahsettiğimiz SEMRush vb. araçlar ile rahatlıkla bulabilirsiniz.

Backlink profilinizi inceleme ve bağlantılarınızı nereden aldığınızı görme sürecidir.

Ardından, daha fazlasını elde etmenin bir yolunu bulmanız gerekir. Yani, yetkili ve alakalı oldukları sürece. Yeni başlayan biri olarak backlink oluşturmanın en kolay dört yolu şunlardır:

Şirketinizin Ticari Kayıtlarda Yer Alması

İşletme listeleri sunan web sitelerinde bağlantılar ve alıntılar oluşturmak özellikle yerel işletmeler için yararlıdır. Bu bağlantılar SEO çalışmalarınız için kritik öneme sahip değildir ve sizi zirveye taşımayacaktır. Ancak iyi bir başlangıçtır. Bu tür bağlantılarla, Google’a web sitenizin “canlı” olduğunu ve üzerinde bir şeyler yapıldığını söylersiniz.

İş Ortaklarınızdan Faydalanın

İş ortaklarınızdan bağlantı almak, otorite oluşturmanın kolay bir yoludur. Bu şekilde bağlantı değeri bir siteden diğerine aktarıldığından, onların otoritesinden yararlanmış olursunuz. Bunu yapmanın en kolay yolu, önce en yakın iş ortaklarınızı aramak ve muhtemelen size çok hızlı bir şekilde yardımcı olacak en sevdiğiniz pazarlama uzmanlarıyla konuşmaktır.

Rakip Geri Bağlantılarından Yararlanma

Önceki stratejileri tamamladıktan sonra, rakiplerinizden bağlantılar bularak genişleme fırsatına sahipsiniz. Rakipleriniz sizden daha üst sıralarda yer alıyorsa, bu muhtemelen geçmişte SEO çalışması yaptıklarının bir göstergesidir. Yani burada yapmanız gereken tek şey “ekmek kırıntısı izini takip etmek”. Backlink profillerini inceleyin ve aldıkları bağlantıları bulun.

Dijital PR ile Link Oluşturma

Ağınızdan kendi medyalarında konuk olarak yer almalarını isteyin. İster bir blog, dergi, podcast yayınlıyor olsunlar, ister web sitelerinde haber paylaşıyor olsunlar, deneyimlerinizden yola çıkarak bu mecraya değer katmanın yolunu bulabilirsiniz. Konuyla ilgili bir şeyler paylaşın ve kibarca sitenize geri bağlantı ile girdilerinize atıfta bulunmalarını isteyin. Bonus olarak, yıllar boyunca medyada yer aldıysanız, bu yerlere geri dönebilir ve itibar isteyebilirsiniz. Ancak dikkatli olun. Pazarlamacılar (ve genel olarak işletmeler) doğrudan bağlantı istenmesini hoş karşılamaz. Google da bu uygulamayı onaylamaz. Bunun yerine, çoğu zaman karşılığında bir bağlantı bile beklemeden önce değer sağlamanız gerekir.

Google’ın Sürekli Kedi-Fare Oyunu Oynadığını Unutmayın

Ve işte karşınızda! Google’ın arama sonuç sayfalarındaki sıralamaları nasıl belirlediğini ve göz önünde bulundurduğu en önemli faktörleri inceledik. Bununla birlikte, müşterileriniz sizinki gibi işletmeleri ararken web sitenizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için bu faktörleri nasıl etkileyebileceğinizi de araştırdık. 2023 SEO rehberi yazımızı inceleyerek güncel SEO teknikleri konusunda daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bu arada, her şeyi Google’ın yönergelerine uygun olarak yaptığınızdan emin olmayı unutmayın. Google’ın web sitesi sahipleriyle her zaman “yakalayabilirsen yakala” türünde bir oyun oynadığını söylemek muhtemelen doğrudur. Google’da üst sıralarda görünmek potansiyel olarak milyonlarca gelir getirebileceğinden, avantaj elde etmeye çalışmak web yöneticilerinin yararınadır.

Yıllar boyunca arama motoru optimizasyonu uzmanları, web sitelerini sonuçlarda daha üst sıralarda göstermesi için Google’ı kandırmaya çalışmak için sayısız taktik geliştirdiler. Ancak neyse ki Google aktif olarak bununla mücadele ediyor ve mümkün olduğunca tarafsız kalmaya çalışıyor. Böylece biz son kullanıcılar için daha iyi bir deneyim yaratıyor.

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

İçeriklerimiz

Dijital pazarlamanın her alanında hizmet vermeye ve içerik üretmeye devam ediyoruz. Düzenli olarak güncellenen içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın.

Son Çalışmalarımız

Son yorumlar