E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır?

E-Ticaret SEO nasıl yapılır

E-ticaret SEO nedir, online mağazanızın SEO çalışmalarını nasıl yürütmelisiniz, E-ticaret siteleri için SEO ipuçları, satış artırma garantili teknikler.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), e-ticaret sitelerinin finansal açıdan hayatta kalabilmesi ve sektöründe başarılı olabilmesi için çok önemlidir.

İnsanlar ihtiyaçları olan ürünleri arattıklarında sizi bulamazlarsa alışveriş yapamazlar!

Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerde arama motorlarında üst sıralarda yer almak için web sitenizi buna göre optimize etmelisiniz.

Ziyaretçileri web sitenize nasıl çekeceğinizi ve onları alıcıya nasıl dönüştüreceğinizi öğrenmek için aşağıdaki e-ticaret SEO ipuçlarına göz atın.

1. Size uygun anahtar kelimeleri bulmak için anahtar kelime araştırması yapın

Her e-ticaret SEO çalışması, alakalı anahtar kelimeleri belirlemek ve bunları stratejinize eklemekle başlar.

Üst sıralara çıkmak istediğiniz kelimeler nelerdir?

Örneğin aromaterapi ürünleri satıyorsunuz. E-ticaret siteniz muhtemelen “uçucu yağ” veya “kokulu mum” gibi yaygın terimler içeriyordur.

Ancak, bu pazarda çok fazla rekabet olduğunu anlamak önemlidir.

Birçok e-ticaret sitesi sahibi rakipleriniz, bunun gibi genel terimler için zaten mücadele ediyordur.

Bu nedenle, uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmak için daha derine inmelisiniz. Mesela, “seramik uçucu yağ difüzörü” veya “beyaz seramik difüzör” olabilir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi SEO araçlarını kullanarak, seçtiğiniz hedef anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Bir e-ticaret mağazanız olduğundan, açılış sayfalarınızda belirli bir kullanıcı amacına odaklanmak isteyeceksiniz.

İçerik pazarlamasına daha fazla dalmak istiyorsanız, kullanıcıların sorularını da yanıtladığınız bir blog oluşturmayı düşünebilirsiniz. “Seramik difüzör nasıl kullanılır” veya “bir mumu ne kadar süre yakabilirsiniz” gibi içerikler size ziyaretçi ve müşteri kazandırabilir.

Bununla birlikte, e-ticaret SEO çalışmalarına başlarken asıl göreviniz, ürün sayfalarınızı, kategorilerinizi, isimlerinizi ve açıklamalarınızı alakalı anahtar kelimeler için optimize etmektir.

2. E-ticaret sitenizde yapılandırılmış verileri kullanın

Yapılandırılmış veri işaretleme, arama motorlarının kullanıcılara doğrudan arama sonuçlarında sattığınız ürünler hakkında daha fazla bilgi sağlamasına yardımcı olduğundan, e-ticaret web sitenize eklemek için kullanışlı bir özelliktir. Bu, müşteriler açısından tıklamak için daha fazla motivasyon anlamına gelir.

Tıklama oranını artırmak ve müşterilerinize daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için yıldız puanınızı, yorum sayınızı, fiyatınızı ve müsaitlik (stok) durumunuzu sunun.

Kendi e-ticaret sayfanızı oluşturduysanız ve teknolojik açıdan yeterince bilgiliyseniz, yapılandırılmış verileri kendiniz ekleyebilirsiniz.

Farklı özellikler için kopyalayıp yapıştırabileceğiniz kod sağlayan Google Developers’ın sunduğu bu kılavuz gibi, yardımcı olabilecek pek çok rehber mevcuttur. Bunu tek başınıza yapamıyorsanız, uygulamanıza kolayca yardımcı olabilecek geliştiricinizle konuşun.

3. Ürün görsellerinizi arama motorları ve müşteriler için optimize edin

Resimler, e-ticaret siteleri adına mükemmel bir sayfa içi SEO aracıdır. Düşük kaliteli görseller kullanmak, kaçınmak isteyeceğiniz ana e-ticaret sitesi hatalarından biridir.

İnsanlar sipariş vermeden önce ürünü ve ambalajını her açıdan görmek isterler.

İlk görüntü optimizasyonu ipuçlarından biri, yüklediğiniz fotoğrafların yüksek kalitede olduğundan ve 100 KB’den büyük olmadığından emin olmaktır.

Aksi takdirde, web sitenizin yükleme hızı düşebilir.

Ardından, insanların görsel arama yoluyla e-ticaret sitenize gelmesini istiyorsanız, her görsele alakalı bir anahtar kelime içeren alternatif metin ekleyin.

Ayrıca, “resim 1” gibi dosya adlarından kaçının ve bunun yerine ürünü tanımlayan sözcükler kullanın.

4. Web sitenizin hızını artırın

Sitenizi arama sıralamasında yükseltmek ve daha fazla organik trafik almak istiyorsanız, yükleme hızını artırmaya odaklanın.

Okuduğunuz her SEO rehberinde, web sitesi hızına yoğun bir şekilde odaklanılır. Çünkü müşteriler, özellikle bir e-ticaret sitesinde alışveriş yaparken işlerin hızlı olmasını bekler.

Google PageSpeed ​​Insights ya da GTmetrix kullanarak site hızınızı kontrol edebilirsiniz.

Web sitenizin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı işlemler şunlardır:

  • Resimleri optimize edin ve dosya boyutlarını azaltın. Dosya formatı olarak PNG kullanmak yerine JPEG ya da yeni nesil webp uzantılarını deneyin.
  • Çok fazla eklenti kullanmayın.
  • Web sitesi barındırma (hosting) hizmetinizi dikkatlice seçin.
  • Veritabanı optimizasyonu yapmayı unutmayın.
  • HTTPS yönlendirmelerini gözden kaçırmayın.
  • Sayfanızda kullandığınız fontlar başka bir web sayfasından çekilmesin. Local olarak kullanılsın.
  • Sayfanızın bir kopyasını kullanıcıların tarayıcılarına kaydetmek için (önbellek) eklenti kullanın. Bu şekilde, bir sonraki ziyaretlerinde sayfanız daha hızlı yüklenir.
  • Geliştiricinizden gereksiz kodları kaldırmasını isteyin.

5. Web sitenizi mobil cihazlar için optimize edin

2019 yılında Google, web sitelerinin mobil sürümlerinin meşruiyetini artıran mobil öncelikli dizine ekleme politikasını yayınladı.

Ayrıca, 2021’in dördüncü çeyreğinde mobil cihazlar, küresel web sitesi trafiğinin %50’sinden fazlasını oluşturuyordu.

E-ticaret sayfalarını mobil cihazlar için optimize etmemek, pencereden para atmak gibidir.

İdeal olarak, kullanıcının ekran boyutuna göre otomatik olarak ayarlanan duyarlı bir web sitesi oluşturmalısınız.

6. URL yapınızı optimize edin

URL’ler, kullanıcı deneyiminde önemli bir faktördür ve e-ticaret SEO çalışmalarınızın gücünü artırabilir.

Yalnızca site ziyaretçilerine bir bağlantıdan ne bekleyeceklerini söylemekle kalmaz, aynı zamanda arama motorlarının sayfanın ne hakkında olduğunu bilmesini sağlar.

Çok fazla sayı içeren ve alakalı anahtar kelime barındırmayan aşırı uzun URL’lerden kaçınmaya çalışın.

Ünlü e-ticaret sitelerinin kategori ve ürün sayfalarının URL yapılarını incelemek çok faydalı olacaktır.

Anahtar kelimeyi URL’ye eklemek, site yapınızı iyileştirmenize, daha üst sıralarda yer almanıza ve ürünlerinize daha fazla insan çekmenize yardımcı olacaktır.

7. Kırık linklerden uzak durun

Optimize edilmiş URL’lerin hem müşterilere hem de arama motorlarına yardımcı olması gibi, bozuk bağlantılar her ikisi için de sorun teşkil eder.

Sizden ürün satın almak için heyecan duyan bir müşterinin, bağlantıya tıklayıp bozuk olduğunu anladığını ve sitenizi terkettiğini düşünün. Bu kötü bir müşteri deneyimidir ve satışlarınız zarar görür.

Bir URL’yi her güncellediğinizde, hem müşterilerin hem de arama motorlarının aradıklarını bulmaları için 301 yönlendirmesi yapmanız gerekli.

Tüm bağlantılarınızı manuel olarak takip etmek zorunda değilsiniz. Screaming Frog’s SEO Spider gibi SEO araçlarını kullanabilirsiniz.

8. Dahili (Site içi) linklemelerinizi dogru oluşturun

Ürün ve kategori sayfalarınıza dahili olarak bağlantı vermek, Google’a bunların önemli sayfalar olduğuna dair bir sinyal göndermek gibidir.

Bir blogunuz varsa, ürünlerinize biraz destek vermek ve müşterilerinize ilgili yeni ürünleri göstermek için makalelerinize dahili bağlantılar ekleyin.

9. Backlink alışverişini alakalı sitelerle yapın

En güçlü e-ticaret SEO ipuçlarından biri, diğer e-ticaret web sitelerinin size bağlantı vermesini sağlamaktır.

Bu, Google’a insanların görmesi gereken alakalı, yetkili bir web sitesi olduğunuzu gösterir.

Geri bağlantılar size referans trafiği kazandıracak ve daha fazla satış yapmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, pek çok web sitesi ürün sayfalarına veya kategori sayfalarına bağlantı vermeye açık değildir. Başkalarının gönderilerinde bağlantı kurabileceği bir blogunuz varsa daha fazla şansınız olabilir.

Kaliteli geri bağlantılar kazanmak için sektörünüzdeki diğer web sitelerine ulaşın ve onlara bir tanıtım yazısı paylaşımı teklif edin.

İnsanların sorularını yanıtlayan veya onlara bir şekilde yardımcı olan benzersiz, yüksek kaliteli içeriğe odaklanarak da organik bağlantılar elde edebilirsiniz. İnsanlar faydalı gördüğü içerikleri başkaları ile paylaşacaktır.

10. Yinelenen içerikten kaçının

Son olarak, kendi web sitenizi mahvetmemek ve arama motorlarındaki sıralamanıza zarar vermemek için her zaman benzersiz içerik yazdığınızdan emin olun.

Birden fazla benzer ürün satıyorsanız, aynı ürün açıklamalarını kullanmak veya içerisindeki birkaç kelimeyi değiştirmek isteyebilirsiniz. Ama bu büyük bir hata. Mümkün olduğunca benzersiz açıklamalar bulmaya çalışın.

Üreticinin web sitesinde de sergilenen ürünleri satıyorsanız, açıklamalarını kopyalayıp yapıştırmayın. Bunun yerine, bilinçli bir makale yazarı ile çalışmak, web sitesi trafiğini ve otoritesini artıracaktır.

E-ticaret SEO stratejinizin başarısını nasıl ölçebilirsiniz?

Hangi e-ticaret SEO planını seçerseniz seçin, ilerlemenizi ve sonuçları izlemeniz gerekir. Böylece çevrimiçi alışveriş yolculuğunu optimize edebilir ve web sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz.

Bunu yapmak için Google Analytics ve Google Search Console gibi araçları kullanabilirsiniz. Nasıl yardımcı olabileceklerinden hemen bahsedelim:

Google Analytics, dönüşüm sağlayan alakalı anahtar kelimeleri, organik aramadan gelen olası satışları, en iyi performans gösteren içeriğinizi, yönlendirme trafiğinin nereden geldiğini ve çok daha fazlasını belirlemenize yardımcı olabilir.

Google Search Console ise:
E-ticaret web sitenize en fazla organik trafiği çeken sorguları kontrol etmek, ürün sayfalarınızın tıklama oranlarını kontrol etmek, kategori sayfalarınızın dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmek, URL’lerinizin performansını izlemek ve daha fazlası için Search Console’u kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak
Yukarıda paylaştığımız e-ticaret SEO taktiklerinin, çevrimiçi mağazanız için etkili bir arama motoru optimizasyonu stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.

SEO sayfamızı inceleyerek daha detaylı bilgi alabilir ve alanında uzman ekip arkadaşlarımızla çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

İlgili Mesajlar

Cevap bırakın

İçeriklerimiz

Dijital pazarlamanın her alanında hizmet vermeye ve içerik üretmeye devam ediyoruz. Düzenli olarak güncellenen içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın.

Son Çalışmalarımız

Son yorumlar